dijous, 30 d’agost del 2007

Salvem lo molí del Cavaller


Aquest és el manifest que es troba a les botigues d'Ascó per tal de recollir firmes i evitar que s'enderroqui el Molí de Cal Cavaller, i que va signat pels Amics del Patrimoni d'Ascó.

SALVEM LO MOLÍ DEL CAVALLER
"Els sotasignats, veïns i veïnes d’Ascó, assabentats del projecte d’enderroc del Molí del Cavaller –ubicat a la carretera Camposines- volem mostrar la nostra disconformitat en què es permeti una actuació d’aquestes característiques que provoqui la desaparició d’un element singular de la història del nostre poble.
Ascó, pel seu caràcter eminentment pagès, va arribar a acollir una vintena de molins d’oli funcionant simultàniament a principis del segle XX. Malauradament, a dia d’avui, molts d’ells ja estan desapareguts, i potser cal aturar-nos a reflexionar si ens podem permetre obviar aquesta part de la nostra història.
El respecte a aquest patrimoni industrial, que es troba intacte i en bastant bon estat de conservació, hauria de donar peu a la seva recuperació, integrant-lo com un atractiu del nostre poble, i al seu entorn generar un espai en relació a la producció i l’elaboració de l’oli com un dels signes d’identitat dels nostres avantpassats pagesos, el Museu de l’Oli.
Creiem que cal preservar tot allò que forma part de la nostra història, que ens ha identificat com a poble, i que sens dubte, pot ser un element a tenir en compte per projectar-nos a l’exterior i projectar-nos cap al futur.
És per això, que sol·licitem a les institucions pertinents, que respectin el Molí del Cavaller, com un dels valors patrimonials d’Ascó, evitant-ne la seva desaparició o el seu trasllat a un altre indret.
Un poble no pot deixar-se esborrar el passat com si no hagués existit, i per tant, trobem inconcebible la destrucció de tot aquell patrimoni que conforma la nostra identitat.
La memòria d’un poble no s’ha d’esborrar!"

Qui vulgui adherir-s'hi, ho pot fer signant els models que s'han repartit entre els diferents comerços del poble.