dijous, 16 d’abril del 2009

S'amplia la col·lecció La Galvana

Properament apareixerà el recull de fotografia antiga CABUSSATS A L’EBRE. Aquesta publicació, que s’inclou en la col·lecció “La Galvana”, ha estat redactada per Biel Pubill i Soler i Josep M. Raduà i Serra, i en aquesta ocasió, s’han aplegat imatges relacionades amb aquelles activitats que antigament estaven vinculades amb el riu, i en concret, en el seu pas per Ascó.

Per tant, s’hi poden trobar fotografies d’activitats laborals i feines que es generaven al riu, com ara anar a buscar aigua o portar a abeurar l’animal, anar a rentar la roba... oficis com el de barquer, activitats d’oci i lleure com passejar, banyar-se, jocs i entreteniments, i altres imatges relacionades amb la Batalla de l’Ebre o les crescudes del riu.

Perquè la memòria no ens faci una mala passada, aquest recull vol deixar testimoni gràfic de la importància que ha tingut el riu en multitud d’activitats. Volem que les imatges ens evoquin instantànies de quan aquest era un dels indrets entorn el qual es desenvolupava bona part de la vida quotidiana. Però també d’un Ebre que ha estat protagonista d’episodis cabdals de la nostra història, que ha fertilitzat les terres per on ha passat, que ha generat activitat econòmica al seu voltant, que ha estat una important via comercial, que el seu flux ha esdevingut porta d’entrada d’influències culturals ben diverses.

Cal esmentar la participació d’una trentena de persones que han cedit les imatges, recollint-se’n més de dues-centes cinquanta, i que han fet possible tirar endavant la publicació. Se n’han seleccionat 89, donant prioritat com sempre, a l’antiguitat, qualitat de la imatge i, optant per reproduir aquelles fotografies on descobrim elements significatius i identificatius del nostre poble.

1 comentari:

Marc ha dit...

Enhorabona per aquest nou llibre.