diumenge, 30 de maig del 2010

Expulsió dels moriscos catalans

S'ha organitzat una baixada amb muletes pels rius Segre, Cinca i Ebre per commemorar els 400 anys de l'expulsió dels moriscos catalans i rememorar aquell episodi cabdal en la història del nostre territori ara fa quatre segles.
La baixada va començar ahir a Lleida i acabarà el 15 de juny a Sant Carles de la Ràpita, tot emulant el recorregut i les acampades que van anar fent fins arribar al port dels Alfacs. La baixada coincideix data per data amb la realitzada el 1610.
A la comarca de la Ribera d'Ebre hi entraran divendres 4 de juny, per Riba-roja, amb acampades a Flix, Ascó, Móra d'Ebre i Miravet. Els dies 5 i 6 de juny es rememorarà a Flix el campament on es va agrupar els expulsats de la zona de Lleida. Els dies 7, 8 i 9 de juny arribaran i faran acampanda a Ascó, Móra d'Ebre i Miravet, respectivament. Més informació d'aquesta activitat a: http://expulsiomoriscoscatalans.blogspot.com/
Els indrets més afectats pel decret d’expulsió van ser els pobles del baix Segre i de les ribes de l’Ebre, ja que molts d’ells eren habitats per població d’origen àrab. D’aquestes viles cal destacar precisament Ascó, ja que dels poc més de 4.000 moriscos catalans que varen ser foragitats de les seues cases, nou-cents d’ells eren vilatans d’Ascó. Altres pobles que van patir notablement l’expulsió són Benissanet, Miravet, Tivenys i Vilanova de Tortosa (a l’Ebre) i Aitona, Fraga, Mequinensa, Seròs i Lleida (al Segre).
Dels que podien ser afectats als pobles de les ribes de l’Ebre, van acabar quedant alliberats d’aquest exili forçós 1.578 moriscos que van poder salvar-se de l’expulsió i restar al territori per la intercessió del bisbe de Tortosa Pedro Manrique. En el nostre àmbit més proper, no s’expulsen els conversos de Vinebre, Riba-roja, Flix, Garcia i Móra, els quals estan perfectament integrats i barrejats amb els cristians vells.