divendres, 8 d’octubre del 2010

Ibers a l'Ebre


La II Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés vol fer una aproximació a una altra de les facetes de Carmel Biarnés: les recerques arqueològiques a redòs de l'Ebre. La manera com s’apassionava amb tot allò que tingués a veure amb el seu poble i la seva comarca el van convertir en un curiós capaç d’endinsar-se en qualsevol àmbit d’estudi.
En la jornada hi ha previstes dos ponències: una de Jaume Noguera, arqueòleg i professor a la Universitat de Barcelona. Precisament va resultar guanyador del X Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila amb el treball Ibers a l’Ebre, una obra que tracta dels ilercavons, el poble ibèric que ocupava el sud de l’actual Catalunya fa uns 2.500 anys. En el llibre que en va resultar editat s’hi recullen les necròpolis, els poblats, els sistemes defensius... documentats des d’una perspectiva arqueològica.
Del nostre entorn més immediat deixa constància dels següents jaciments ja ocupats durant l’ibèric ple:
- Ascó: la Roca de l’Ortiga com a punt de guaita i els poblats de Castellons i Forn Teuler.
- Flix: els poblats de Sebes, Castellons i el barranc de Musselló.
- Riba-roja d’Ebre: la necròpolis de Santa Madrona.
- Garcia: el poblat de la Roca del Sol.

Una altra ponència anirà a càrrec de la doctora en Arqueologia i prehistoriadora Margarida Genera, amiga de Carmel Biarnés i una habitual en aquesta zona de l’Ebre on ha fet importants aportacions. En la seva pàgina web http://www.ebresiuranaprehistoria.com/ recull els següents jaciments de l’entorn més proper:
- Flix: paratge dels Castellons, Teuleria i Boca Bovera
- Vinebre: Prehistòrics: Canelles, Plans, Quadre-Vuitenes-Rengs, Gorraptes, Cepiello, Rabadans, Planes, Obagues, Sant Antoni, Racó de les Ànimes, Mallols i Roca de la Bruixeta o Cap del Pla; Iberoromans: Aixalella, Tossals d’Andisc, Sant Miquel, Racó d’Aixerí (Racó de Sant Miquel), Pedruscalls, Sebiques, Aumedines, Fontjoana i Reboses de la Capitana; Romans: l’estela de Vinebre
- Ascó: Mugrons, Roca de l’Ortiga, Barber Medina, Forn Teuler, Asclines, Castellons, Andisc, Pont del Llop i el Castell