diumenge, 27 de febrer del 2011

Quatre columnes

Imatge: Diari Avui
Barcelona ha recuperat el monument de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch enderrocat per ordre del general Primo de Rivera. Adjunto la informació que ha publicat el portal de notícies Vilaweb.

Les quatre columnes de Montjuïc, restituïdes oficialment
Mas, de Gispert i Hereu participen en l'acte, en què també hi ha intervingut Enric Padrosa, un dels impulsor de la campanya de restitució

El president de la Generalitat, Artur Mas; la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; i el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, han participat avui en l'acte de restitució de les quatre columnes erigides per Josep Puig i Cadafalch el 1919 a Montjuïc. Les actuacions de la Coral Sant Jordi i dels Castellers de Barcelona han amenitzat una cerimònia protagonitzada pels parlaments del membre fundador de la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, Enric Padrosa, el president Mas i Jordi Hereu.

En el seu parlament, Hereu ha ofert aquest nou espai per acollir els actes de celebració de la Diada Nacional, 'pel seu nou simbolisme i per ser 'un marc col·lectiu digne, democràtic i obert'. Hereu ha afirmat: 'Una dictadura va enderrocar aquestes columnes, però no va derruir la voluntat i el sentiment d'aquells que les van aixecar. Ara amb voluntat i sentiment renovats un país democràticament consolidat les han restituït'.

Per la seva banda, el president Mas ha reflexionat sobre l'esperit d'aquelles persones que 'en els moments més difícils per a Catalunya no es va rendir'. 'La història ha demostrat que ens poden manllevar moltes coses, però hi ha una cosa que no ens han pogut manllevar mai, que és la força de creure en nosaltres mateixos', ha declarat.

Enric Padrosa, impulsor de la restitució de les quatre columnes, ha fet un crida per la unitat dels catalans que 'comparteixen objectius'. 'Els reptes que hem d'assolir són de tal naturalesa, ha afirmat, que o els afrontem tots junts o ara més que mai podrem no ser-hi a temps'.

La restitució de les quatre columnes es completa després d'una llarga campanya promoguda per la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans. Les columnes, les van enderrocar el 1928 per ordre del dictador Primo de Rivera, just abans d’inaugurar-se l’Exposició Universal, perquè constituïen un signe de catalanitat. La re-inauguració, vuitanta-tres anys després de la destrucció.

La campanya de restitució 'com a monument d’homenatge a tots els homes i dones de tots els temps que han lluitat per les llibertats nacionals catalanes', impulsada per la Xarxa d'Entitats, ha obtingut el suport durant vuit anys d'una llarga llista de personalitats polítiques i culturals. El parlament, mitjançant la comissió de política cultural, va aprovar per unanimitat el 2005 una resolució que instava el govern, aleshores presidit per Pasqual Maragall, de recuperar la memòria històrica del monument i a destinar-hi els recursos econòmics necessaris per restituir-lo. I el juny de 2008, l'Ajuntament de Barcelona va decidir assumir-ne la restitució. En un primer moment, es preveia aixecar les columnes en un lateral de la Font Màgica, però finalment s'han erigit una mica més amunt de l'emplaçament original.

La Xarxa aplega una cinquantena d'entitats del país, com Arrels dels Països Catalans, l'Associació per la Llengua, el Ciemen, la Institució Cultural de la Franja de Ponent, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua.