dissabte, 16 d’abril del 2011

Manuscrits: Els moriscos


Per aquestes dates de l'any passat Barcelona, Ascó i Miravet acollien un Congrés en ocasió del IV Centenari de l'expulsió dels moriscos a Catalunya. Va ser una activitat on van implicar-se les Universitats Autònoma de Barcelona i la Miguel Hernández d'Elx, el Museu d'Història de Catalunya, l'Institut Europeu de la Mediterrània, l'Institut Ramon Muntaner, l'Ajuntament d'Ascó, el CERE i Lo Llaüt.

Ara per ara els professors Jordi Ferrús (UMH) i Ignasi Fernández Terricabras (UAB) estan treballant en l'edició de les actes del cicle de conferències i del congrés, i que constituiran una nova aportació al coneixement de la història dels moriscos. Ara bé, aquests dies m'han fet arribar (gràcies Ignasi!) la publicació Manuscrits. Revista d'història moderna 28, una revista científica que des de la UAB edita treballs de recerca originals relatius al període de l'Edat Moderna. El present número té un dossier dedicat als moriscos i inclou cinc treballs d'alta recerca:

- El captiveri dels moriscos de Rafael Benítez Sánchez--Blanco

- El marquès de los Vélez i el desarmament dels moriscos de Múrcia (1601-1605) de Manuel Lomas Cortés

- Els moriscos valencians: una panoràmica historiogràfica de Manuel Ardit Lucas

- Els moriscos i la Inquisició. Qüestions artístiques de Borja Franco Llopis

- Els moriscos de reialenc de les Terres de l'Ebre. L'administració de Galceran Albanell, batlle i alcaid de la batllia de Tortosa (del 30 de març de 1611 al 2 de març de 1612) d'Eva Serra i Puig.

Aquest dossier està encapçalat per la presentació que signa el professor Ignasi Fernández Terricabras.

A banda, la publicació té un apartat miscel·lània amb altres articles de recerca vinculats a l'Edat Moderna (com per exempe l'estudi de les rendes dels bisbes catalans a l'Antic Règim o la literatura memorialística al País Valencià, entre d'altres).