dijous, 25 d’agost del 2011

Es lliura el 29è Premi de Narrativa Ribera d'Ebre

Un any més, Vinebre enceta la seva festa major amb la nit literària en què és lliura el Premi de Narrativa Ribera d'Ebre, un guardó que ja ha assolit les 29 edicions. El guardonat de la present edició ha estat Josep Masanés amb el treball La vall de la matança.
El lloc web de l'editorial Cossetània, encarregada d'uns anys ençà de la publicació de les obres guardonades en el certamen, es fa ressò de la vetllada d'ahir.



Josep Masanés guanya el 29è Premi de Narrativa Ribera d’Ebre amb l’obra "La vall de la matança"

Josep Masanés Nogués, resident a Maó, ha guanyat el 29è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre amb la novel·la La vall de la matança, que narra la lluita d’una soldats republicans per dur a terme una difícil missió a les acaballes de la guerra civil. Durant l’acte de lliurament del Premi, que es va dur a terme el 24 d’agost a Vinebre, també es va presentar l’obra guanyadora en l’anterior edició, L’ull de bronze, d’Albert Güell.

Josep Masanés, nascut a Barcelona el 1967, viu a Maó des de fa 7 anys. Ha estat guardonat en diversos certamens literaris, sobretot de narrativa curta, com el Víctor Mora de Narrativa breu, El Premi Illa de Menorca de Narrativa curta, El Premi de contes de Tremp i l’Homilies d’Organyà, amb els relats “
Les cosines de Pessonada”, “Rita la Polvorera” o “La invasió”, entre altres.

A
La vall de la matança, l’autor ha volgut donar un nou enfoc al tema de la Guerra Civil, exposant els fets d’una manera que considera poc habitual: “generalment hem tractat amb por tot el que fa referència a la Guerra Civil, per tot el que va passar i el que va venir. Personalment em fa enveja com parlen sobre la seva guerra els nord-americans. Això em va dur a escriure la novel·la, d’aquesta manera poc tradicional.”

A la novel·la, Masanés s’ha esforçat en dotar de realisme la descripció d’algunes escenes amb l’objectiu d’evidenciar els fets més desagradables que comporta una guerra. L’autor també ha evitat posicionar-se, tractant de retratar el que pogué succeir tant al bàndol republicà com al dels nacionals: “No hauria pogut dignificar al dictador, però no volia fer equilibris entre els bons i els dolents: els bons no són sempre tan bons.”

Durant el procés de documentació, per a Josep Masanés ha estat fonamental la consulta d’obres diverses per evitar imprecisions: “Ja tenia molts llibres sobre l’època, però vaig anar a una llibreria de Menorca i em vaig endur tots els que tenien sobre el tema, tots amb una visió molt actual. No volia que hi hagués imprecisions històriques.” Són molts els autors i les obres de referència per a Masanés, que van des de la història local a la novel·la d’aventures.


http://www.cossetania.com/premsa/content/josep-masan%C3%A9s-guanya-el-29%C3%A8-premi-de-narrativa-ribera-d%E2%80%99ebre-amb-l%E2%80%99obra-la-vall-de-la-matan%C3%A7