diumenge, 30 d’octubre del 2011

La Ribera d'Ebre i el corredor mediterrani

Les darreres setmanes -per no parlar de mesos o anys- s'ha estat pendent dels traçats prioritaris que havia d'anunciar la Comissió Europea per configurar la xarxa de transport ferroviari europeu per la propera dècada, i per tant, susceptibles de rebre suport econòmic des d'instàncies comunitàries.
Catalunya tenia l'interès posat en què el corredor mediterrani -que recorre el litoral mediterrani fins a Algesires- fos declarat prioritari. El 19 d'octubre es va fer l'esperat anunci. El corredor mediterrani havia estat admès. De totes maneres, veient el traçats prioritaris que el govern espanyol havia presentat i que la Comssió Europea havia admès, tot plegat sembla un "cafè para todos" pel munt de corredors i ramals que creuen la península Ibèrica.
Precisament la proposta de la Comissió incloïa la unió del corredor mediterrani amb Saragossa per un ramal que ha de transcórrer per la línia Reus-Casp-Saragossa i que creuaria la nostra comarca. Sembla que això ja no està tan clar i la societat civil i les institucions polítiques lleidatanes estan actuant com a lobby per tal que el ramal fins a Saragossa creuï les terres de ponent.

Davant aquesta situació, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha aprovat aquesta setmana una moció en què reclama que la línia ferroviària que passa per casa nostra sigui un ramal del corredor. La proposta aprovada per unanimitat sorgeix d'una moció presentada pel grup d'ERC-AM on es reclama a les administracions pertinents que "la línia que uneix Saragossa amb Tarragona esdevingui un ramal del corredor mediterrani" i també que "s'adapti aquest recorregut a l'ample de via internacional amb la instal·lació d'un tercer rail"

És en decisions com aquestes on cal que prevalgui el reequilibri territorial que polítics de tots colors utilitzen a tota hora, però que no sempre es plasma a la realitat. Demogràficament som una zona poc important, és cert. Que la diversificació industrial encara és un miratge, també és cert. Però potser amb impactes positius com aquest serem capaços de capgirar la realitat.