diumenge, 17 de juny del 2012

Els vigilants de l'Ebre

Durant bona part del curs, amb l'alumnat de 2n de Cicle Mitjà de l'Escola Enric Grau Fontseré de Flix hem treballat un projecte sobre els castells de la comarca de la Ribera d'Ebre. Li vam posar de títol "Els vigilants de l'Ebre" ja que les fortaleses que hem treballat tenien per principal objectiu controlar el pas del riu pels diferents pobles.
Hem centrat el projecte en quatre castells, els d'Ascó, Miravet, Móra d'Ebre i Flix, i de cadascun d'ells hem investigat sobre una època en concret, és així com hem estudiat el període sarraí a Ascó, la comanda templera a Miravet, el temps dels cavallers de la casa dels Entença a Móra d'Ebre i el període carlí al castell nou de Flix.
Fruit d'aquest projecte hem visitat les diferents poblacions -fins i tot a Miravet ens van investir cavallers templers-, hem buscat informació de personatges destacats en la història de la nostra comarca com ara Salem Ingema -batlle sarraí d'Ascó-, l'últim comanador templer de Miravet Ramon de Sa Guàrdia, Guillem d'Entença a Móra d'Ebre o Josep Agramunt, conegut com "el capellà de Flix". També vam investigar sobre armes o vestits de cadascuna de les èpoques, el tipus de construcció del castell (la forma de la planta, la distribució de les estances, el tipus de material constructiu...)
Des d'un punt de vista més artístic, vam proposar a l'alumnat dibuixar l'escut heràldic d'un dels nostres cognoms a partir de la informació que avui es pot trobar a la xarxa, i també vam optar per construir el nostre propi castell amb materials reciclats.
Per posar el punt i final al projecte vam convidar els pares i mares a visitar una mostra que vam preparar. Durant els dies de la mostra, vam comptar amb la visita dels companys dels altres cursos, dels mestres de l'escola, dels xiquets i xiquetes de l'escola bressol que el curs vinent seran nous alumnes de l'escola i també d'un grup d'avis de la Residència de Flix.
A l'exposició s'hi podia veure un mapa conceptual sobre allò que havíem anat aprenent, els nostres dossiers, els escuts que havíem dibuixat i els castells que havíem elaborat. Per ubicar els castells, vam decidir pintar el trajecte del riu en el seu pas per la nostra comarca i al seu voltant, anar col·locant aquests símbols dels nostres pobles.