dilluns, 20 d’agost del 2012

L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra

L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra va ser un dels èxits editorials de l'últim Sant Jordi. Una novel·la de l'escriptor suec Jonas Jonasson que en general va ser molt ben acollida per la crítica literària i especialment pels lectors per l'estrambòtica peripècia vital que protagonitza un avi que acaba de complir els 100 anys, Allan Karlsson.
La novel·la comença, com indica el títol, amb l'avi escapant-se per la finestra de la seva residència el dia que compleix els 100 anys, poc abans de la festa que li estan organitzant. En la seva fugida, de forma casual, s'emporta una maleta plena de diners que li provoca més d'un maldecap quan el persegueixen tant els "propietaris" de la maleta -un grupet de delinqüents- com la mateixa policia. Ara bé, el seu tarannà fa que ell i el grup de persones que l'acaben envoltant, vagin superant els obstacles, a vegades amb un exagerat grau de surrealisme.
Però si la història no resulta prou estrambòtica, aquesta s'alterna amb seqüències de la vida del vell Allan que li han fet voltar per mig món i ser espectador, o fins i tot protagonista, d'episodis crucials de la història del segle XX com la guerra civil espanyola, la Segona Guerra Mundial o la guerra freda entre els blocs comunista i capitalista. Tot això havent fet coneixença amb els protagonistes del segle com Churchill, Stalin, Truman, Franco, Mao o De Gaulle.
Tot plegat resulta una lectura amena i entretinguda, amb un toc d'humor, més o menys sarcàstic, i una visió particular del segle XX.