divendres, 28 de setembre del 2012

Carmel Biarnés i els templers

Aquest cap de setmana es celebra la quarta edició de les Jornades d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés. Aquesta és la fórmula escollida per l'Associació Cultural Lo Llaüt, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i l'ajuntament d'Ascó per homenatjar aquesta figura tan polifacètica. Carmel, entre d'altres activitats, va exercir amb passió l'estudi de la història del seu entorn més proper i així ho va transmetre als seus coetanis.  
En el moment d'escollir la temàtica de la Jornada 2012 es va voler aprofitar l'efemèride de la commemoració del 700 aniversari de l'extinció de l'orde del Temple atesa la condició d'Ascó com a cap de comanda.
Carmel Biarnés, entre la seva bibliografia, té un assaig dedicat a aquesta orde militar: La implantació de l'orde del Temple a la Ribera d'Ebre.
Heus aquí un breu fragment d'aquesta publicació que no deixa de ser una invitació a endinsar-nos en al període templer de casa nostra:
“Esmentar els cavallers del Temple és obrir la porta d’un temps on tot sembla possible: la llegenda cavalca sobre el corser de la història, la fantasia forneix imatges que esdevenen realitat, la milícia s’encarna en monjos pietosos i observadors puntuals d’un reglament auster, la navegació converteix les naus en convents, les conquestes obren portes del comerç entre l’Orient i l’Occident, les finances trenquen fronteres i la tolerància agermana religions, les quals es convertien en rivals irreconciliables en temps de fanàtiques croades, amb enfrontaments violents i mortals.”

Temps d’històries convertides en llegenda. O de llegendes convertides en història.

IMATGE: El comanador Fra Falcó, en segon terme la reina Sança. Gegants d'Ascó. Foto de Biel Pubill.