diumenge, 11 de novembre del 2012

Estatuir Catalunya

Aquesta setmana s'ha donat a conèixer una publicació amb el títol Estatuir Catalunya fruit d'un any i mig de treball del sociòleg Salvador Cardús, el biòleg Ramon Folch i l'enginyer Sergi Rovira.
Aquest document és un informe d'un centenar de pàgines en les quals es precisa què caldria anar fent fins que arriba la independència perquè el dia en què arribi segueixin garantint-se els serveis i els drets de la ciutadania. En definitiva, han dut a terme un estudi detallat per conèixer quines accions cal fer per establir un Estat.
El document conté primerament una justificació i el resum executiu que condensa en poques pàgines el contingut de l'informe amb una sèrie d'idees clau.
És aleshores quan ja hi trobem el document detallat sota els següernts epígrafs:
1 - el procés cap a la independència
2 - la constitució del nou Estat: el reconeixement internacional, com caldria realitzar el repartiment de béns o el tema de la Unió Europea.
3 - l'organització nacional: on concreta qüestions de forma de govern, de nacionalitat i símbols, de llengua, d'ordenament jurídic, d'hisenda, d'ordre públic i defensa, i com generar una administració eficient.
4 - l'ordenament social i econòmic: incideix en aspectes cabdals en un territori com són l'energia, els recursos hídrics o les infrastructures, aspectes de recerca i innovació i sobre el sistema productiu, l'economia i la cohesió social del país.
5 - compilació d'actuacions: què cal fer en el sistema públic (fàbrica de moneda i timbre, correus, duanes, agència tributària, seguretat social, gestió de ports i aeroports i altres infraestructures...); també proposa accions polítiques a desenvolupar (l'estatus de l'espanyol, la nacionalitat o l'accés a la UE...) i quins són els actors que han de liderar el procés (Govern i Parlament).
L'informe es tanca amb el resum exectiu en espanyol i en anglès.

La publicació d'aquest treball dels experts es pot obtenir a la següent adreça:

1 comentari:

Anònim ha dit...

Déu meu!!!! Penso lo que molts pensen...encara que diguin que l'Independència ja la tenim al pot..ojala...Deixa'ns fabriques de farmacia, de cosmetics i una gran longitut de platges super conegudes...i l'industri mes venuda a Europa es catalana...Penso que ens donaran LARGAS com es diu, un parell d'anys pq ens tornem a calentar les idees i fer un altre 11 de Setembre----però voldria equivocar-me i ojala ens la donessin. Hem de pensar que gairebé la meitat de gent que viuen a Catalunya no ho son i això no ens fica a la part totalment possitiva...I l'altra por terrorifica de la paga dels avis i pensioinistas...es una altre motiu, pq la gent digui...ANIREM TIRANT COM FINS ARA...pq lo d'ara ja ho tenim i en Mas es una Illa per descobrir....Això no vol dir que tingues la raó..però la gent gran noes fia massa de res i estan espantada pel que els han fet sentir i recordar l'any 36
joan domènech