dilluns, 5 de novembre del 2012

Obama-Romney

Demà els ulls del món estaran pendents del resultat electoral de les presidencials als Estats Units, com ocorre el dimarts de després del primer dilluns de novembre de cada quatre anys. Hi estaran pendents perquè les eleccions als Estats Units tenen una repercussió que sobrepassa els límits del país i podem dir que tenen abast mundial.
Ara bé, si ho comparem amb fa quatre anys, no hi ha ni punt de comparació. El 2008 el "Yes we can" de Barack Obama va rebre el vistiplau de la meitat dels americans, i això sí, l'entusiasme de la resta del món. Ja les pròpies primàries demòcrates havien generat interès per l'enfrontament entre Obama i Hillary Clinton. Quan l'actual president va ser el nominat, va generar una onada d'il·lusió i esperança per enterrar l'etapa Bush Jr. i perquè un ciutadà negre podia ocupar la màxima representació dels EUA.
Quatre anys han estat suficients per desencantar els seus seguidors. Malgrat tot, sembla que serà capaç de revalidar el mandat. Potser amb un resultat ajustat, però encara una majoria dels americans, especialment les minories, li donaran un vot de confiança. Un suport per seguir endavant ("Forward") amb un programa més tenyit d'humanisme i més social que no pas el del seu rival.