dilluns, 24 de desembre del 2012

President Mas, segon mandat

Imatge: gencat.cat

Artur Mas ha pres possessió aquest migdia del càrrec de President de la Generalitat, el qual ha ostentat des de 2010 quan va esdevenir el 129è President d'una institució que es remunta al segle XIV, com molt bé ha recordat en el seu discurs d'avui.
Fa dos anys la presa de possessió va estar marcada per l'alternança en les forces del govern. Avui Mas ha recordat que el pacte de govern CiU-ERC obre una nova etapa, i ha rememorat el primer cop que CiU i ERC van pactar, l'any 1980, en què els Presidents Pujol i Barrera van liderar una primera legislatura en què s'assentaven les bases de l'autogovern. Trenta anys després novament es retroben CiU i ERC per assentar unes noves bases, amb uns objectius més ambiciosos.
Si bé els resultats del President Mas el 25-N no van ser els esperats, s'ha guanyat en aquests dos anys el respecte d'una ciutadania, que en moltes ocasions sense compartir el seu discurs, ha vist en ell una persona que ha estat digne representant del poble català. Ha sabut escoltar el clam d'una majoria del poble català a favor del dret a decidir, i s'ha vist interpelat a donar resposta. Ho ha fet sense arronsar-se.
Moments complexos a nivell econòmic i social, amb decisions polèmiques, però que en cap moment ha amagat i li ha donat resposta (tot i que amb resultats que no es veuen per enlloc). Quan ha parlat d'economia s'ha intuït el canvi quan ha fet referència a l'esforç que ha hagut de fer part de la societat (retallades), i al que hauran de fer els que més poden (augment d'impostos), tot i desitjant que més aviat que tard es torni a la normalitat.
En les paraules que ha adreçat al públic assistent ha remarcat la voluntat de canvi de rumb que han expressat les urnes, un canvi de rumb imprescindible per no anar a la deriva, a la vegada que pretén que aquest es faci evitant la col·lisió.
El President Mas ha qualificat aquest nou cicle de "moment únic, per tant, de la necessitat d'actituds diferents". Ha recordat que "els grans canvis s'han fet a contracorrent i en moments complexos".
En definitiva, ha dit que "Catalunya ha de poder decidir lliurement el seu futur".
Com fa dos anys, ha promès el càrrec "amb plena fidelitat al poble de Catalunya".
Pel bé de tots, molt d'encert!