dimecres, 1 de maig del 2013

Assalt al castell de Xivert

Fa poques setmanes que l'Associació d'Amics de Mainhardt (Alcalà de Xivert) ha editat un joc de tauler, Assalt al castell de Xivert, una adaptació d'Assejats. Assalt al castell templer d'Ascó que va editar l'any 2012 l'Associació Cultural Lo Llaüt.
Aquests jocs s'inspiren en un conjunt de jocs de taula que sobretot durant el segle XIX i les primeries del segle XX es van popularitzar a Europa escenificant enfrontaments i batalles històriques. Tot i que aquest tipus de joc de l'Assalt ja es troba recollit en el llibre d'Alfons X Juegos, diversiones de Axedrez, dados y tablas (1283)
En aquest cas, des d'Alcalà de Xivert, l'adaptació del joc es contextualitza en diverses etapes històriques de la població en què el castell havia resultat ser una zona estratègica especialment valuosa, ja que d'allí es divisaven totes les terres del voltant. El castell, amb un exèrcit reduït, podia fer-se fort i esdevenir un bastió inexpugnable. Com se'ns explica a la contraportada del joc, és fàcil que els qui coneguin la història de l'indret puguin rememorar les llegendes que expliquen com els cristians van foragitar els àrabs del castell.


Fitxa tècnica: Assalt al castell de Xivert
Idea, comentaria històric i descripció del joc: Biel Pubill i Josep M. Raduà
Adaptació del joc: Associació d’Amics de Mainhardt
Edita: Associació d’Amics de Mainhardt
Il·lustració: Melani Lleonart Garcia
Impremta: Jordi Dassoy Editor, Sant Carles de la Ràpita
Tirada: 700 exemplars
Dipòsit legal: T-369-2013
Preu: 5 euros