dimarts, 16 de juliol del 2013

L'antiga Capelleta del Carme

Ascó en l'actualitat té alçades quatre ermites en el seu terme municipal: el Calvari, Sant Miquel, Santa Paulina i la Capelleta a la Mare de Déu del Carme. 
Tot just avui s'escau l'onomàstica de la patrona dels llaüters i d'altres oficis vinculats al riu, a l'Ebre. A Ascó s'inicia la Novena que s'allargarà fins a la vespra de Sant Jaume, una tradició que sembla remuntar-se al segle XVIII, quan segons conta la llegenda, uns llaüters que havien perdut el control de la nau, van fer la prometença d'erigir una ermita si se'n sortien d'aquell incident. Així va ser com al lloc que van embarrancar, hi van fer construir una capelleta. Antigament estava a la vora del riu, però des de 1882 es va emplaçar uns metres més amunt en motiu de la construcció de la via del ferrocarril que enllaçava Barcelona-Saragossa.
La imatge que acompanya l'apunt és l'interior de la Capelleta abans de 1936. Ens la van cedir Pura Biarnés i Amàlia Biarnés per al recull d'imatges antigues A misses dites (Biel Pubill, Josep M. Raduà, 2004)