dissabte, 3 d’agost del 2013

L'arbreda ebrenca

L'arbreda ebrenca és un llibre de relats de cinquanta-cinc autors diferents que va ser publicat l'any 2010. Com el seu títol indica, el fil conductors dels diferents textos -tant en prosa com en poesia- són els arbres. És així com trobem garrofers, pins, carrasques, xops, olivers, entre d'altres, i ens trenen una història on la vegetació es fa protagonista. Històries llegendàries o contes costumistes. Relats inventats o fets reals. 
Aquesta iniciativa sorgeix a redós de la vitalitat literària i cultural de les Terres de l'Ebre, el Priorat i el Matarranya; i de les Trobades d'Autors Ebrencs que s'organitza als estius al Matarranya, a la llibreria Serret de Vall-de-roures. Fruit d'això, apareix aquest recull de textos mitjançant una convocatòria a internet.
El pròleg és del periodista Víctor M. Amela i de la Ribera d'Ebre tenim dos representants, els escriptors de Flix Albert Guiu ("El rossinyol i el pi") i Laura Mur ("Als xops").
Un petit fragment del pròleg ens convida a llegir-lo amb aquestes paraules:
"Sota aquests arbres que els seus creadors aixequen aquí m'he vist llaurant, collint fruits, acaronant escorces, abraçant troncs, tancant els ulls, olorant aromes, veient ballar fulles amb el vent, endormiscant-me, fent l'amor dolçament, morint-me i deixant-hi els ossos entre les arrels... A aquests escriptors agraeixo haver-me empeltat tanta saba, tanta vida".