diumenge, 5 de gener del 2014

Una vida articulada

Una vida articulada és una selecció d'articles de Josep Maria Espinàs publicats a la premsa des de 1976 a 2012. Fa més de trenta-set anys que l'Espinàs apareix diàriament amb la seva columna al diari, primer a l'Avui (des de la seva fundació) i des dels anys noranta des d'El Periódico de Catalunya. Això vol dir milers d'articles.
Doncs bé, l'editorial La Campana ha tingut l'encert de fer-ne un recull. Cada article és una provocació a la reflexió des dels aspectes que suposem més intranscendents -sovint sense ser-ho- fins a qüestions de certa actualitat. La seva és sempre una visió fruit de l'observació d'allò que l'envolta (un paisatge, un objecte, uns veïns...), de les seves vivències quotidianes (un passeig, una olor, un dinar en un restaurant...), de notícies llegides a la premsa o de personatges (coneguts o no)
Són articles reflex d'un moment, però que no perdem ni mica d'interès. Han passat de convertir-se d'article de premsa a senzillament literatura. El seu estil és fresc, molt llegidor, amb aquell punt d'ironia quan la situació ho provoca. Un compendi d'articles que ressalten pel seu llenguatge ric, amb unes descripcions on no hi falta ni hi sobra res. A més, sap retratar l'època que li ha tocat viure amb una opinió volgudament modesta, sense pretensió de pontificar amb els seus parers.
El pròleg ens diu que Una vida articulada "ha nascut evidentment de mirar la vida i intentar explicar-la. Una mica cada dia, durant trenta-sis anys".
Doncs ben bé que l'ha sabut explicar. Cada article és un tast literari d'una delicadesa exquisida.