dimecres, 12 de febrer del 2014

10 raons per utilitzar el català al món digital


El Departament de Cultura, amb l'impuls de la Direcció General de Política Lingüística, ha publicat un decàleg amb el propòsit de reforçar la idea que el català en el món digital és una oportunitat per les empreses en desenvolupar-se en l'àmbit digital. Llegir-lo resulta interessant.

Les 10 raons són:

Raó 1: Perquè hi ha un mercat de 10 milions de persones que parlen català. El català és la 9a llengua de la Unió Europea.

Raó 2: Perquè les marques digitals globals aposten pel català per atraure usuaris, com ara Google, Microsoft o Apple.

Raó 3: Perquè el català és la 8a llengua del món en penetració d’Internet, i està per davant del francès, l’italià, l’alemany i el castellà. L’índex de penetració és el nombre d’usuaris de la xarxa dividit per la població total del país.

Raó 4: Perquè el català és una de les llengües del món amb més continguts a Internet. De les 6.900 llengües del món, el català és la 19ª en nombre de pàgines web per parlant.

Raó 5: Perquè els webs més visitats a Catalunya són en català, i dels 10 webs més visitats al món, 6 tenen versió en català.

Raó 6: Perquè el català és una de les primeres llengües de Wikipedia. Ocupa la 17a posició en nombre d’articles i la primera en nombre d’articles de qualitat.

Raó 7: Perquè les xarxes socials més usades creuen en el valor del català. Per exemple, el català és la 19a llengua més usada a Twitter i la 8a llengua més utilitzada als blogs.

Raó 8: Perquè el català disposa de domini propi a Internet. El domini .CAT és el primer domini del món que representa una llengua i una cultura, i el nombre de registres no para de créixer.

Raó 9: Perquè els principals sistemes operatius tenen versió en català (Windows, iOS, Android, OS X, Lion o Blackberry).

Raó 10: Perquè el català es troba entre les primeres llengües d’Europa en traducció automàtica, i se situa al nivell de llengües com l’alemany, el neerlandès, l’hongarès, l’italià, el polonès i el romanès.