dilluns, 4 d’agost del 2014

Personatges, d'Anna Oliveras


Personatges és el títol de l'obra amb què Anna Oliveras va emportar-se el 25è premi literari Vila d'Ascó. Es tracta de la primera obra d'aquesta diplomada en ensenyament de llengües estrangeres nascuda a Vic l'any 1985.
Personatges està confegida per vint-i-quatre relats en primera persona, cadascun dels quals encapçalat per un protagonista diferent i explicat en primera persona. Cada capítol comença amb una cita o proverbi, i amb una llista de la compra de tots aquells elements o objectes que, sens dubte, caracteritzen el personatge.Tot i que en cadascun dels capítols hi ha un protagonista principal, en alguns casos apareixen en els altres relats, el que ajuda a donar una visió de conjunt del llibre. 
El catàleg de personatges és tan ampli que inclou des d'una maquilladora de cinema a un pagès, d'una prostituta a un pagès, d'un pallasso a una podòloga...

De la introducció de llibre, transcric aquest paràgraf que recull la voluntat de l'autora en la seva opera prima:
"En aquest recull de contes vull intentar presentar situacions que pots haver viscut en la pròpia pell (i alguna espero que no). Moments quotidians, entranyables, commovedors o freds, però, al cap i a la fi, pinzellades de vides. Alienes o properes, deu ser segons l'empatia que generin. I algunes purament fictícies amb la intenció d'aliar-se amb el factor sorpresa final. I homenatge".
Les persones que ens envolten i les decisions que es prenen són les que marquen el trajecte per la vida, i és que "al món hi ha moltes persones, i cap no és igual".