diumenge, 2 de novembre del 2014

El violí d'Auschwitz

El violí d'Auschwitz és possiblement una de les obres més conegudes de l'escriptora Maria Àngels Anglada (Vic 1930 - Figueres 1999).
L'argument de l'obra ens trasllada a un episodi històric, que tot i haver estat abordat àmpliament des de la literatura i el cinema, continua esborronant: la persecució del poble jueu en els camps d'extermini nazis.
El protagonista, de nom Daniel, és un luthier jueu de Cracòvia, que es troba internat en el camp d'extermini d'Auschwitz, on exerceix tasques de fuster. Un dels comandants del camp, Sauckel, aficionat a la música clàssica, quan s'assabenta que en realitat en Daniel és luthier, li encarrega la construcció d'un violí "de so perfecte". Bona part de l'argument gira al voltant del procés de construcció de l'instrument, sense deixar de relatar les condicions infrahumanes en què vivien els reclusos, així com els càstigs i abusos que patien.
Els capítols estan encapçalats per textos extrets de documents autèntics dels camps d'extermini, on s'hi detalla aspectes escabrosos de com cal que actuïn els vigilants o relats d'episodis ocorreguts.
Tot i que bona part de la novel·la ocorre en l'etapa nazi, si que cal dir que inicialment entrem a l'obra cinquanta anys després, l'any 1991, a Cracòvia, amb una violinista de nom Regina, i un violí ben particular, i pel que es veurà, amb una llarga història al darrere.