dimarts, 25 de novembre del 2014

L'estiu de l'amor

L'estiu de l'amor és l'últim treball de ficció del periodista i escriptor de Falset Toni Orensanz. La història ens transporta a l'Horta de Sant Joan de 1909. El motiu: l'estada que va fer aquell estiu el pintor Pablo Picasso amb la seva companya Fernande Olivier. 
Un divertiment de novel·la que explica l'impacte que va causar entre la gent d'Horta la presència d'una parella que va revolucionar el poble. Picasso arribava a Horta amb el propòsit de trobar inspiració, i rememorant l'estada que havia fet uns deu anys abans al poble del seu amic Manuel Pallarès.
Les conseqüències de la presència de Picasso i, especialment d'una jove francesa vinguda de la pecadora París, són visibles des del primer moment. Les dones veuen a la Fernande amb desconfiança i pràcticament com una meuca, mentre que els homes cauen embadalits als seus encants. El capellà i les beates estan escandalitzades per allò que veuen i per allò que suposen. L'alcalde o el mestre absolutament moguts per la sensualitat de la francesa.
Davant aquest clima de passió que es viu a Horta, tant el metge com el farmacèutic es posen a investigar de quina manera poden fer front a aquest "virus" com a experts alquimistes. 
La història ens arriba per la narració del metge, però inclou també les cartes autèntiques que la Fernande va enviar a les seves amistats Gertrude Stein i Alice B. Toklas, que es conserven en una biblioteca nord-americana, cosa que acaba donant un aire de realisme a la resta de la novel·la.
És un llibre que es llegeix fàcilment i amb una seixantena de capítols d'una mitja de 2-3 pàgines, cosa que fa que l'acció avanci amb agilitat.