diumenge, 4 de gener del 2015

Museu del Disseny de Barcelona

Des de mitjans de desembre que la Plaça de les Glòries de Barcelona compta amb l'edifici Disseny Hub Barcelona, un espai de referència del disseny i que agrupa diferents equipaments com són el Barcelona Centre de Disseny, el FAD (Foment de les Arts i del Disseny) i el Museu del Disseny de Barcelona.
Aquest darrer equipament ha agrupat diferents espais que ja existien a la ciutat i que ara es troben en un mateix indret. 
El Museu té quatre exposicions permanents, una per cadascuna de les plantes:

Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural.
Es tracta d'una mostra de 240 peces, totes elles d'ús quotidià, que volen ser una mostra representativa del disseny del seu temps, de les diverses aportacions materials i tècniques proposades pels seus autors; moltes d'aquestes peces van tenir amb un ampli ressò en el seu moment, ja que van suposar un punt d'inflexió pel material utilitzat o pel format en què es presenta. Així hi trobem des de cadires a làmpades, de bústies a contestadors automàtics, sofàs o taules, entre molts d'altres.
Com indica el lema d'aquesta mostra, el disseny de producte és un dels importants patrimonis culturals del país.

Extraordinàries! Col·leccions d'arts decoratives i arts d'autor (segles III-XX)
Aquesta exposició proposa un recorregut cronològic, del segle III al segle XX, entre les diverses col·leccions, conservades al museu, de ceràmica, teixits, mobiliari, vidres, miniatures, rellotges, paper pintats i altres objectes. 
En total hi ha 1.200 peces que si bé en un principi mostra l'evolució dels estils artístics, i per tant de la història de les arts decoratives a Catalunya, quan s'arriba al segle XX s'hi introdueixen les arts d'autor com el vidre, la ceràmica, l’esmalt i la joieria, creacions amb nom propi i majoritàriament d’artistes catalans.
 
El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)
Una evolució pel món de la indumentària, que en cada època és el resultat dels codis morals, socials i estètics imperants.Al llarg de l'exposició pren rellevància com el vestit modifica el cos amb aquests criteris: amplia, redueix, comprimeix el tors, allarga, allarga, prolonga, perfila, marca la silueta o revelen la figura.
Consta de 170 peces.


Disseny gràfic: d’ofici a professió (1940-1980)
En aquesta planta, el Museu fa un recorregut per la història del disseny gràfic a casa nostra, amb molts dels materials donats pels propis professionals o entitats.
L'època que retrata és la que provoca el pas de l'ofici de cartellista o dibuixant publicitari, a la professionalització per esdevenir dissenyadors gràfics.
En total hi ha 300 peces, tot i que ja se'ns indica que està en creixement, i per tant, que és una mostra "que continuarà" amb els treballs dels dissenyadors gràfics de les generacions posteriors.

***
Fins el 31 de gener, l'entrada al museu és gratuïta.