dissabte, 5 de setembre del 2015

Les dones de la Principal

Les dones de la Principal és la segona novel·la de Lluís Llach, després d'una primera incursió en aquest camp amb l'obra Memòria d'uns ulls pintats (2011)
Si en el primer cas la trama transcorria a la Barceloneta, en aquesta ocasió la història ens trasllada a la comarca de l'Abadia -que ben bé podria ser el Priorat- i en concret, a l'imaginari poblet de Pous.
És una història de dones, de les vicissituds de l'últim segle en què tres dones han estat regentant una casa pairal de Pous, la Principal: Maria Roderich, Maria Magí i Maria Costa -àvia, mare i filla. Són tres dones de caràcter que han estat capaces de regir els destins de la Principal i de les terres conreades, al voltant del negoci del vi. Parlar d'un segle de negoci de la vinya vol dir que la primera Maria, dita la Vella, va haver de sobreposar-se a la fil·loxera i al fet de ser una dona cap de casa. Cadascuna d'elles van saber adaptar-se al temps que els tocava viure i transformar el negoci segons les necessitats "empresarials".
Però si hi ha un element que marca la història de la família és l'assassinat d'un antic capatàs de la Principal, el cos del qual apareix a la porta de la casa el 18 de juliol de 1936. El que en principi podria ser un dels primers efectes de l'aixecament militar, sembla ser que amaga un punt fosc en la família. Passada la guerra, un inspector de policia de la comissaria de Rius torna a obrir la investigació la qual remourà els secrets de la família, que permetrà autèntics giravolts en el transcurs de la novel·la.
Lluís Llach ens presenta una història que convida a llegir cadascun dels capítols amb la necessitat de saber què ocorrerà i quina sorpresa ens trobarem. L'autor ha trenat una trama que conté elements que ben bé la podríem encasellar com una novel·la de dones -amb unes protagonistes ben marcades, tot i que al seu voltant apareixen d'altres personatges que no tenen una importància menor: l'Úrsula, el Llorenç, el capellà...-, però també com una novel·la de misteri  i policíaca -amb l'inspector decidit a descobrir els secrets que amaguen les pedres de la Principal.
Les dones de la Principal és una obra que gira al voltant del poder -un poder exercit amb intensitat- i de la passió -amb no menys intensitat de baixes passions i amors complexos.