dimecres, 13 de gener del 2016

Nou joc de tauler a Ascó: Sant Antoni mos guardo!

L’Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó edita Sant Antoni mos guardo!, un nou joc de tauler que més enllà de la diversió i el gaudi pretén donar a conèixer tots i cadascun dels elements que particularitzen la festa i pels quals ha estat reconeguda Festa Patrimonial d’Interès Nacional. 


El proper dijous 14 de gener, a les 15:30 hores i a la sala d’actes de l’Escola Sant Miquel, tot just acabin d’enlairar-se els coets que anuncien l’inici de la Festa de Sant Antoni d’Ascó, tindrà lloc la presentació del joc de tauler Sant Antoni mos guardo! 
Seguint la línia encetada amb els jocs “La corrida del ruquet” (2005), “Xafa-la!” (2006) i “Assetjats” (2012), l’Associació cultural Lo Llaüt edita aquest nou joc amb la idea de donar a conèixer i difondre el nostre patrimoni festiu més preuat: la festa de Sant Antoni, amb tots els ingredients que la fan tan viscuda i volguda pels asconencs.
I és que la festa de Sant Antoni ha esdevingut un dels millors aparadors que presenta la vila d’Ascó. Una celebració que es perd en l’antigor i que ha sabut mantenir en el temps tot un seguit d’elements inalterables que l’han convertit en festa patrimonial d’interès nacional.La festa d’hivern d’Ascó manté tres blocs clarament definits que la particularitzen:
  •  la vessant religiosa, que recorda l’origen de la festa i l’advocació al patró, i que es visualitza en les figures dels majorals –organitzadors de la festa per períodes de tres anys-, la plega –capta de diners que antigament servia per sufragar les despeses de la festa-, els Tres Tombs i la benedicció dels animals, la imatge del Sant que cada any és custodiada per una família del poble, així com la missa major i la processó.
  • la vessant lúdica, que com en tota bona festa, aglutina al seu voltant estones de diversió, i en el nostre cas, també de competició. Parlem de les corrides de cavalls, matxos i rucs, que cada migdia de la festa omplen el circuit de Sant Antoni o bé les voreres del carrer dels Clots. Corrides que tenen el seu propi protocol, des de l’aviador amb el seu ‘Sant Antoni mos guardo!’ fins a la victòria de l’animal –no del genet-, passant pels tradicionals premis. Així com tampoc podem obviar la tarda de jocs tradicionals a la plaça, on petits i grans reviuen la corrida de la forca, la cursa de pedres, la tirada de birles o l’estirada de corda, entre d’altres.
  •  la vessant social permet fer de la celebració un espai per compartir, en aquest cas, amb una gran foguera al pla de l’església que roman encesa els tres dies de la festa. Al seu voltant es balla una vegada i una altra la Jota d’Ascó. És fàcil que ens marxin els peus només d’escoltar els acords de la jota interpretats pels músics locals. Una dansa senzilla amb dos passos bàsics, el passeig i el punteig, i que també es coneix com Ball de Coques, ja que tot i que cada cop menys, abans era habitual que les paralles la ballessin amb una coca a la mà.
Tots aquests elements configuren una festa particular que Lo Llaüt ha tingut interès en donar a conèixer, ara, des d’una vessant lúdica a través d’un joc de tauler que recull tots i cadascun d’aquests elements que apareixen il·lustrats de la mà de Jaume Ferrús, amb dibuixos atractius i divertits, quasi naïfs, que inviten a jugar.
El joc, ideat per Biel Pubill i Josep M. Raduà, té un preu de venda de 5 euros, està imprès dins d’una carpeta rígida que en obrir-se mostra tot el taulell (42cm x 30cm), i va acompanyat d’una bosseta amb 4 fitxes i un dau. Així mateix a les guardes es recull informació dels orígens del joc així com dels elements que particularitzen la festa.

Una pinzellada històrica
Sant Antoni mos guardo! és un joc d’atzar senzill de jugar. Deriva d’un antic joc hindú anomenat moksha-patamu. Originàriament era emprat per a la instrucció religiosa o moral. A través d’aquest els monjos bramans ensenyaven que el bé i el mal coexisteixen dins l’home, i que una vida de virtut -simbolitzada per escales- ajuda l’individu a progressar cap a la perfecció última o nirvana. En contraposició la maldat humana -representada per la serp-, conduïa irremeiablement a reencarnacions en formes d’animals inferiors.
En el joc original cada escala corresponia a una determinada virtut: la llei, l’honestedat, la generositat, el saber, l’ascetisme... enfront la desobediència, la vanitat, la vulgaritat, l’avarícia, l’odi, l’orgull, la luxúria... tot un joc entre la recerca de l’espiritualitat davant les temptacions de l’home a la terra. I en el nostre cas tot un recordatori a la tradició de les “temptacions de Sant Antoni”?
A Plató se li atribueix la frase: «Pots descobrir més d’una persona en una hora de joc que en un any de conversa», i nosaltres afegiríem que “hi ha jocs que et permeten aprendre i recordar fets, esdeveniments i particularitats de la nostra història i del nostre patrimoni lúdic festiu”. Aquest és l’objectiu amb el qual s’ha dissenyat aquest nou joc de tauler d’Ascó: Sant Antoni mos guardo! 

FITXA TÈCNICA: SANT ANTONI MOS GUARDO!
Idea, comentari històric i descripció del joc: Biel Pubill i Soler / Josep M. Raduà i Serra
Il·lustració: Jaume Ferrús i Serra
Edició: Associació Cultural Lo Llaüt
Amb el suport dels Majorals de la Festa de Sant Antoni (2014-2016) i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ascó
Impressió: Gràfiques del Matarranya, CalaceitTirada: 500 exemplars
Preu: 5 euros
Dipòsit legal: T-1629-2015
Ascó (Ribera d’Ebre), gener de 2016