dilluns, 4 de gener del 2016

Santiago Costa, escultor (1895-1984)

En els darrers compassos de l'any, s'han publicat dos treballs guardonats amb el Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, que convoca el CERE. Tots dos treballs fan incís en una figura destacada de la nostra comarca. Un d'ells és Santiago Costa, escultor (1895-1984) amb el qual Loreto Meix va ser guardonada en la quinzena edició del Premi Bladé.
En les cent pàgines de la publicació es fa un recorregut vital per aquest escultor nascut a Móra d'Ebre a finals del segle XIX, que de ben jove va abandonar la comarca per dedicar-se a la seva passió seguint el passos del seu cosí Julio Antonio, però que sempre mantingué un vincle amb les arrels, i que també es fa palès en la seva obra escultòrica i pictòrica.
Loreto Meix dóna a conèixer una figura potser no prou reconeguda tal i com es mereix, i ho fa des d'una vessant personal, però també fent una anàlisi de l'evolució artística de l'obra de Santiago Costa: ja sigui de les obres com de les diferents exposicions i concursos en què participava.
Avui en dia l'obra de Santiago Costa es pot contemplar al Museu d'Art Modern de Tarragona (en va fer donació l'any 1971), però passejant per Móra d'Ebre hi trobem a la Plaça de Dalt el monument d'homenatge a Julio Antonio (1929). Bona part de la seva trajectòria la viu a Madrid, i és allí on es pot visitar l'escultura 'Mujer del libro' (1943) al Parque del Retiro.