divendres, 20 de maig del 2016

'Màrius Torres, més enllà del demà' de Francesc Culleré

Màrius Torres, més enllà del demà, va ser el poemari guardonat l'any 2015 amb el X Premi de Poesia Joan Perucho Vila d'Ascó. És obra del Francesc Culleré (Belianes, 1967) i trena un recull de poemes que avancen seguint la curta biografia del gran poeta lleidatà Màrius Torres però intensa pels fets viscuts i pel context històric. Així comença amb el seu naixement l'any 1910 passant per esdeveniments importants com el naixement de la seva germana Núria, la malaltia i mort de la mare, la seva pròpia malaltia, l'estada al sanatori de Puig d'Olena o la seva mort amb tan sols 32 anys. Però en aquest recorregut vital també hi trobem la proclamació de la República, la guerra civil o l'esclat de la II Guerra Mundial.
La poesia de Francesc Culleré traspua un sentit homenatge cap a Màrius Torres reivindicant la seva figura amb uns recursos d'alçada i un lèxic ric.
Sabem que aquest poemari premiat l'any 2015 sorgeix arran del centenari del naixement del poeta esdevingut. S'inicia a Lleida l'agost de 2010 i es finalitzat a Sant Quirze Safaja el maig de 2014.
El llibre s'acompanya amb un pròleg de Jordi Pàmias, l'epíleg de Margarida Prats i una nota de l'autor, que t'ajuden a centrar-te en la figura de Màrius Torres i t'acompanyen en la lectura amb una contextualització sobre allò que llegirem o que ja hem llegit.

Com t'agradaria
ser ocell d'instants
i abeurar-te en tolls
de carrers llunyans

1 comentari:

FRANCESC ha dit...

Gràcies per la teva ressenya, per les teves paraules generoses.