dilluns, 30 de maig del 2016

Recull de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi 2015

El Premi de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi és un certamen que es convoca a Ascó des de 1991 i està adreçat a nois i noies entre 14 i 20 anys. A part d'una quantia econòmica pels guardonats, d'uns anys ençà es publica els treballs guanyadors. 
De l'edició de l'any passat van ser premiats:

  • L'honor de la família, de Martí Casal: una primera història de tripijocs i malentesos de dos companys de pis - en Jan i en Toni- amb dificultats per pagar un lloguer i que es troben un maletí misteriós amb cent mil euros i un taüt dins de casa amb crim inclòs, això sí, com indica el títol, cap salvar "l'honor de la família".
  • Una part de la meva vida, d'Ariadna Ortiz: una segona història profunda que s'apropa a la malaltia del càncer amb delicadesa però sense estalviar-se cap detall: com la protagonista s'enfronta a la notícia, com combat la malaltia i els efectes que li causa, com la veu la gent que l'estima... però malgrat tot, no deixa de ser un cant a la vida.
  • Intervals perduts, d'Àngela Aubanell: l'últim dels relats és un text agosarat ja que ens presenta el Marc, el protagonista, amb una capacitat especial: poder moure les sensacions en el temps. O sigui, que disposa d'uns "poders" per poder controlar les sensacions (fred, amor, tristesa...), desar-les i utilitzar-les en un altre moment. Però en cap cas pot eliminar-les, simplement ajornar-les. Sens dubte, una història curiosa.
Són tres narracions, cadascuna amb el seu estil personal, i encara que amb uns plantejaments diferents, en tots tres textos hi ha el vincle de les relacions dels personatges principals amb el seu entorn (un company de pis, la família, la parella).