divendres, 26 d’agost del 2016

Els Sants 'viatgers'

Ascó, Sant Antoni 2006
Un dels elements que singularitzen la festa de Sant Antoni d'Ascó és, dins de la vessant religiosa, el fet que la família del Clavari de la festa és l'encarregada de custodiar la imatge del Sant al llarg de tot un any. Una imatge que a excepció del primer dia de la festa -en què és recollida de la casa del Clavari durant la celebració dels Tres Tombs i que presideix la Missa Major abans de sortir en processó a casa del nou Clavari-, la resta de l'any roman a una casa particular de la vila.
El Clavari, juntament amb dos Majorals, són els encarregats d'organitzar la celebració durant tres anys, cada any dels quals un dels tres integrants de l'equip ostenta el càrrec de Clavari, per tant, amb la funció de custodiar la imatge de Sant Antoni.
Aquesta situació insòlita, com és el fet que la imatge d'un Sant no estigui en un edifici religiós sinó en una casa particular el trobem en almenys dos altres indrets a Catalunya: Vilafranca del Penedès i Sitges, poblacions que aquests dies d'agost celebren les seves festes majors. Cal dir que aquestes tres festes majors han estat catalogades com a Festes Patrimonials d'Interès Nacional, i en cadascun dels casos, les persones encarregades de custodiar la imatge reben diferents noms: administradors a Vilafranca del Penedès, pendonista a Sitges i clavari a Ascó.

Vilafranca del Penedès
Vilafranca del Penedès, Sant Fèlix
Qui potser té una similitud més gran amb la tradició asconenca és Vilafranca del Penedès, ja que durant tot un any sencer els administradors de la festa d'aquell any custodien la imatge de Sant Fèlix. Són cinc administradors, el que suposa cada deu setmanes es trasllada la imatge de la casa d'un administrador a un altre. Únicament resta la imatge de Sant Fèlix a la basílica de Santa Maria els dies de la novena, perquè al cap d'aquests nou dies que coincideix amb la festivitat, torni a ser traslladada a les cases dels administradors de l'any. La novena comença el 22 d'agost.
Ara bé, en el transcurs de la festa es celebren tres processons: el 29 d'agost té lloc la primera processó, que acompanya sant Fèlix de casa de l'administrador de l'any passat fins a la basílica; el dia 30, diada del patró, té lloc la tradicional processó formada per la comitiva, la corporació, i exadministradors i exadministradores, així com tots els ciutadans que ho desitgen, essent el moment de l'entrada a la basílica un moment molt vibrant i emotiu; finalment el dia 31 té lloc la darrera processó que surt de Santa Maria i que entrarà a casa dels administradors de l'any, on serà disparat un magnífic castell de focs d'artifici acompanyat de l'actuació de tots els balls, castellers i banda.

Sitges
A Sitges la tradició és una mica diferent, però igualment durant unes jornades la imatge de Sant Bartomeu, patró de la vila, roman a casa d'un veí, que rep el nom de Pendonista. La festivitat de Sant Bartomeu té lloc el 24 d'agost, doncs dos dies abans, es fa el trasllat de la imatge del Sant a casa del Pendonista per part del Rector de la parròquia. Un cop a la casa, durant dos dies el Sant estarà exposat per ser visitat per qui ho desitgi entre les deu del matí i les dues del migdia, i entre les cinc de la tarda i les nou de la nit.
A la vigília, dia 23, una processó cívica recorrerà els carrers de Sitges fins arribar a la casa del Pendonista per recollir el tabernacle de Sant Bartomeu, i des d'allí faran cap a l'església, per deixar la imatge que presidirà els actes litúrgics de la festa. A la processó cívica hi participen els balls populars, els entremesos, els músics i les autoritats.
Però a Sitges no ho fan únicament per Sant Bertomeu, sinó que aquest mateix protocol festiu es repeteix per la festa de la patrona de la vila, Santa Tecla, que s'escau el 23 de setembre.

Sitges, Sant Bartomeu 2016
Sitges, Santa Tecla