diumenge, 27 de novembre del 2016

L'altra, de Marta Rojals

Feia temps que tenia pendent la lectura de L'altra, de Marta Rojals. Tant temps com gairebé tres anys que fa que va sortir publicada (gener de 2014). 
És la segona novel·la d'aquesta autora de la Palma d'Ebre que després del seu èxit amb Primavera, estiu, etcètera (2011) s'ha fet un lloc entre la nova narrativa catalana. A més, la podem seguir cada setmana en el seu espai d'opinió -Mail obert- a Vilaweb.
Si bona part de la primera novel·la tenia com a escenari un poble de la Ribera d'Ebre, ara la trama es trasllada completament a Barcelona i en tot cas hi ha petites incursions  a la comarca de la Costera (podria ser el Maresme, no?). Tot i això, els personatges tornen a ser un reflex de la societat actual, en què s'han superat alguns paradigmes, en què ha trontollat l'estabilitat, en què han canviat les formes d'entendre el món i de relacionar-se.
Amb L'altra Marta Rojals ens presenta l'Anna, una dissenyadora que s'ha hagut d'adaptar a les circumstàncies -una autònoma en temps de crisi-; que comparteix la vida amb el Manel, que ha perdut la feina; qui viu amb inquietud les urgències de la trentena -el pas del temps i la maternitat, la consolidació o no de la relació de parella. Sens dubte un retrat d'aquests últims anys, fet amb la dosi justa de passat per entendre el present dels personatges. 
Marta Rojals reflexa en el seu estil la forma de parlar pròpia dels seus personatges, cosa que transmet major credibilitat a la novel·la. Ja ho va fer així a l'anterior llibre amb el parlar de la Ribera d'Ebre.
Podria semblar una novel·la d'aparent trama senzilla però a cada pàgina els personatges no et deixen de sorprendre, sempre hi ha un nou element capaç de desestabilitzar l'Anna, la seva relació de parella o la feina.
És una novel·la de secrets i de sentiments. D'excés de passat i de vertigen de futur.