dimecres, 9 de novembre del 2016

Una mirada als Estats Units


Aquests darrers dies els ulls del  món estaven -i encara estan- posats als Estats Units. Unes eleccions americanes es converteixen en el centre informatiu perquè és innegable la influència que aquest país encara exerceix en el món, on encara que cada cop sigui més multilateral, segueix movent els fils de la política i l'economia mundials.
Feta aquesta prèvia, des d'Europa encara no hem sortit de la sorpresa de comprovar com no coneixem prou una societat americana que va més enllà dels estereotips que ens arriben des del cinema o des de les sèries de televisió. O potser havíem confós desig amb realitat. Perquè passen les hores i encara ens fem creus que un personatge tan excèntric i populista com Donald Trump pugui esdevenir el 45è president dels EUA. 
La victòria de Trump suposa una dolorosa derrota per una persona que feia dècades que es preparava per aquest moment, i després del discurs d'acceptació de la derrota (tot i que sembla que al final de l'escrutini haurà vençut amb vots populars) comença a posar el punt i final a la seva trajectòria política. Aquest era el seu últim tren per convertir-se en la primera dona en ocupar la presidència dels EUA. No hi ha dubte que era la candidata millor preparada i amb una més gran experiència, que el seu mandat hagués esdevingut un símbol en ser una dona qui encapçalés el país més poderós del món, i finalment qui tenia un discurs més social cap a les classes més desafavorides o les diverses minories del país.
Però bé, els resultats són els que són i per tant, a partir del 20 de gener de 2017 el republicà Donald Trump rellevarà el demòcrata Barack Obama. Una presidència que probablement no ha complert les expectatives creades el 2008 però que amb elegància i bon fer ha sabut donar un aire més modern i més fresc a la gestió pública (per exemple millorant relacions amb altres països o bé posant en l'agenda pública la sanitat o el canvi climàtic). Caldrà veure com emprèn la presidència Trump, i si realment acabarà fent taula rasa als vuit anys de l'administració Obama.