divendres, 4 d’agost del 2017

'L'hivern del món', de Ken Follett

L'hivern del món és el segon llibre de la trilogia The Century de Ken Follett. Si el primer llibre -La caiguda dels gegants- abastava el període que va des de la coronació del rei Jordi V del Regne Unit (1911) fins uns anys després de la Primera Guerra Mundial; L'hivern del món ens situa al període que va de 1933 fins a 1949 amb tota una Segona Guerra Mundial pel mig.
En el primer llibre de la trilogia la trama estava protagonitzada per cinc famílies: els Dewar (diplomàtics americans), els Fitzherbert (aristòcrates anglesos), els Williams (miners gal·lesos), els Von Ullrich (diplomàtics alemanys) i els Peshkov (treballadors russos), que tot i la distància geogràfica o social, s'anaven trobant en situacions diverses.
Aquestes mateixes famílies són la base sobre la qual gira la trama de L'hivern del món, en alguns casos, els mateixos protagonistes, i en d'altres, dels seus descendents (fills i nets).
És un llibre dens en pàgines (vora el miler) però que posa el focus sobre un període transcendent del segle XX amb episodis, alguns ben dramàtics, com l'ascens del nazisme a Alemanya, els diferents episodis de la Segona Guerra Mundial (com la invasió de la Unió Soviètica, o l'atac a Pearl Harbor, les bombes atòmiques...)
Per tant, sense perdre la voluntat historicista de la novel·la (l'autor introdueix en la trama personatges històrics com els presidents nord-americans, o els líders alemanys, anglesos i soviètics), no hem de passar per alt que la visió dels protagonistes dona un caire humà a episodis que han marcat l'esdevenir del món. Com la gent vivia els bombardejos o la manca d'aliments; el sotrac que suposava per noies i dones les violacions dels soldats; els sentiments de joves al front que anaven perdent l'idealisme que en alguns casos els havia portat allà...
La trilogia es tanca amb el llibre El llindar de l'eternitat que trasllada la trama de la història als anys de la guerra freda.